(Men det er et knallhardt arbeid)
Hvis du drømmer om et «norsk» vinslott utenlands, så er det noen som allerede har gjort det. Slik som ekteparet Trondalen som eier idylliske Château Bastoney nær Libourne i Bordeaux.
Ukens vin: Chapelle de Bastoney 2018, Bordeaux.
Bente og Martin Trondalen må av og til ta en pust i bakken. De jobber selv hardt ute i vinmarkene. Foto: Privat.
GEIR SALVESEN
Libourne, Bordeaux.
Noen spesielle juledråper er det ikke snakk om i denne utgaven av ukens vin, snarere noen «drømmedråper». Hvem har ikke fantasert i optimistiske stunder om sin egen vingård, en bygning, eller til og med et slott hvor man kunne spankulere litt rundt, åpne noen flasker og ta imot vintørste gjester og være slottsherre eller slottsfrue eller hva nå slikt heter i dag? Noen norske rundt i verden har faktisk gjort alvor av drømmen, slik som ekteparet Bente og Martin Trondalen som i 2016 overtok et vaskeekte Bordeaux-slott, Château Bastoney. Som ikke akkurat var i god stand, og som måtte pusses radikalt opp. Men hvis man spør Trondalens om den fantastisk fasjonable tilværelsen som vindyrkere, får man snart høre sannheten. At dette er blodig hardt arbeid, at man er avhengig av været (som i år var vanvittig varmt), at det alltid er ett eller annet. Enten det er villsvin som svømmer over Dordogne-floden som renner like i kanten av eiendommen og som spiser opp druene. Eller at traktoren må fikses. Eller, eller. Nå holder de på med å replante 600 vinstokker som døde dette året.
Martin er ingeniør og har en doktorgrad i konfliktløsning, og har lang fartstid i Midtøsten. Han leder en organisasjon, Compass Negotiation. Bente er tidligere lærer i økonomi, samfunnsfag og sport, også tidligere aktiv tennisspiller. De pendlet og bodde mange år ved Genève pga. Martins arbeid.
Fra ruin til dette krever litt arbeid. Og penger. Vinsalg og agriturisme skal gi inntekter, men det er en lang prosess. Foto: Geir Salvesen
–Vi har vekslet mellom Norge og Frankrike siden 2008, vi bodde på den franske siden av Genève-sjøen blant vingårdene. Der ble jeg fascinert av vindruer, jeg har alltid vært glad i naturen, sanke bær og frukt. Jeg har vokst opp med det i Norge. Siden vi hadde stor hage i Frankrike, begynte jeg å plante druer. Første vinplante var i en krukke, men etter 3 år innså jeg at den ikke vokste. Så plantet jeg den i jorda og fra beskjedne 3 klaser fikk vi 70 klaser! Hva hadde skjedd der i jorden? Jeg begynte å utforske, sier Bente.
Men det var etter at Martin var utsatt for et attentat i Irak og ble skutt og havnet på sykehus med alvorlig diagnose, at det begynte å skje noe med drømmen. Da han innså at han ville overleve, var det første han sa da han åpnet øynene: «Det er på tide å kjøpe en vingård.»
–Vi hadde alltid hatt drøm om at Martin skulle ut av krigssonene, finne et sted som kunne hjelpe til med visjonen. Et sted hvor folk kunne komme ut av konflikter, samtale om løsninger til fred, og nyte vår vin fra en jord bevart for neste generasjon. Et internasjonalt sted, en oase!
Paret begynte å lete etter sitt drømmested i 2012 da Martin var frisk nok til å dra rundt. Ved Genève var eiendommene for dyre.
Innsiden er taktfull pusset opp der man har beholdt bærebjelker i taket som er hundrevis av år gamle. Foto: Geir Salvesen
–Vi hadde vanlig norsk lommebok, så hvor kunne vi dra? Som nordmenn ville vi gjerne ha nærhet til fjell og sjø. Så hva med Bordeaux som ligger ved havet og Pyreneene ikke langt unna? Vi dro dit, men eiendommene kostet mye der også, men vi fortalte en kvinnelig eiendomsmegler, Muriel Dumont, om drømmene våre. «Jeg tror jeg har funnet stedet for dere», sa hun én dag. Hun var niese til en dame som eide to vingårder, skulle pensjonere seg og ville selge.
Bente og Martin kom til Château Bastoney for første gang og så et bygg fra 1500 tallet, bygningsmassen var nesten bare vegger. Vinstokkene var riktignok intakt, eierne hadde stelt dem. Ellers var det ikke noe særlig. Bortsett fra at eiendommen var flott, hadde potensiale. Til og med sitt eget kapell.
Den lekre eiendommen som den nå er blitt, ligger i Arveyres i det som før het Entre-deux-Mers, men som nå er en del av den enorme Bordeaux Superieur-appellasjonen. Like bortenfor ligger byen Libourne som er innfallsporten til berømte Pomerol, St.Emilion og litt mindre kjente Fronsac.
Her er eiendommens eget kapell med omkringliggende vinmarker, like før ett av sommerens skybrudd og tordenvær skal slå til. Ukens vin har navn etter dette kapellet. Foto: Geir Salvesen
Ekteparet satser på mest mulig sprøytefri vindyrking og sier at de i alle praktiske henseender er å regne som økologiske. Druetypene på rødvinssiden er Merlot og Cabernet Franc.
Trondalen sender druene til den lokale cave’en, som presser druene og lager vinen og tapper den på flaske. Også årets avling som var rekordtidlig.
-Vi sto opp ved 2-tiden om natten med hodelykter og lys og begynte innhøstingen. Søvnen ble holdt i sjakk av kaffe og norsk kringle. Jo, det var et varmt år, dette, men vi har heldigvis det som her må kalles moderate alkoholnivåer rundt 14 volumprosent, men mange av produsentene i de mer kjente områdene rundt her har hatt skyhøye alkoholnivåer, sier Bente Trondalen.
Bastoney har fire varianter, som alle er å få i bestillingsutvalget på Vinmonopolet.
Cremant de Bordeaux, som er fruktig, typeriktig og rimelig.
Clairet – en lys rødvin som trolig var slik vinene fra dette området var for 6-700 år siden. Et ypperlig alternativ til rosévin.
Chapelle – tiltalende, frisk Merlot-dominert rødvin
Château Bastoney. Hovedvinen fra året de kjøpte slottet, 2016.
Jeg har valgt ut Chapelle-varianten som har en fin balanse mellom frisk frukt og modenhet.
Dette er de to rødvinstypene som Bastroney lager. Chapelle t.v. og hovedvinen Château Bastoney. Foto: Geir Salvesen
14662401 Bastoney Chapelle Rouge Bordeaux Supérieur 2018, Bordeaux, Frankrike
Svært prisgunstig Bordeaux som begynner å vise litt alder, svak duft av lær og et streif av tobakk, middels fyldig med hint av tanniner i finish. Mørke bær. Trenger matfølge. Entrecôte, and og lam er perfekt. Passer ellers til: Bbq/grillmat, småvilt og fugl, storfe, svinekjøtt, lyst kjøtt. 169,50 kr (bestilling) 83 poeng (terningkast 5)
Enowine AS
Bastoney satser også på såkalt agriturisme, og har rom på baksiden med tilgang til hagen og et stort svømmebasseng. Artikkelforfatteren bodde av praktiske årsaker i ett av disse rommene som gjest av vertskapet.