Postet: 26. mars 2018. Den nye generasjonen av spanske Rioja-viner passer utmerket til påskelammet. Men det gjør mange andre også.

Cune Gran Reserva 2010. Foto: Vinmonopolet

Cune Reserva 2013. Foto: Vinmonopolet

 

Ukens vin: Cune Reserva 2013, Rioja, Spania.  

GEIR SALVESEN

Egentlig vet jeg bare om en vintype som ikke passer lam: Fersk og hard Crozes-Hermitage. Denne vintypen får en merkelig bismak i min munn sammen med lam. Tanninene i vinen blir ekstra metalliske. Når det gjelder godt lagret Crozes, ersaken en annen. Da går det bedre. Naturviner er nok heller ikke topp for meg.

Ellers kan du bruke: De fleste franske vinene, Côtes-du-Rhône, moden Bordeaux, moden Bourgogne, Toscanere, Chianti, libanesere, australske, sør-afrikanske….  Ja, du skjønner bildet.

Men lam, laget på klassisk vis, er noe av det mest vinvennlige man kan lage.

Lammekoteletter eller lammecarré med skikkelige mengder hvitløk og rosmarin, overøst med stekefett. Mandelpoteter. Og en Rioja. Veldig god match.

Så er det noe med påsken. Det er jo en tradisjonshøytid og da kan det også være greit å ty til en av de litt mer tradisjonelle vinstilene.

Da er lett å ty til Rioja.

Fatkjelleren til Cune. Foto: Produsenten

Det tradisjonelle kvalitetshierarkiet har vært slik at desto lenger en vin har ligget på fat, desto høyere pris har den hatt. Altså Gran Reserva, nedover til Reserva, Crianza og Joven – det siste betyr en ung rødvin som ikke har hatt fatlagring i det hele tatt. De aller fleste Rioja-produsentene er blitt bedre med bedre fruktbalanse. Tre-fire utmerker seg som spesielt gode: Marques de Murrieta, Cune og La Rioja Alta. Montecillo og Marques de Riscal er andre kjente merker, som allikevel er litt mer konservative.

Gamle vinstokker i det øde og ville Rioja-landskapet. Tempranillo-baserte rødviner passer godt til lam. Foto: Geir Salvesen

5705801 Cune Reserva 2013, Rioja, Spania. Kr 175,-, Karakter: 5+, Poeng: 84

Litt spansk-krydret i oppstarten, så kommer det en mørk, plommeaktig fruktighet inn. Noe fastere og røffere i stilen enn andre og varmere årganger, men nok mykhet og utviklet preg.

9419701 Cune Gran Reserva 2010, Rioja, Spania. Kr 224,90, Karakter: 6, Poeng: 88

Mørk, moden, kompleks, læraktig fruktighet. Ja, vi er i Spania, men her drar det seg på med ekstra smaker, sopp og tørkede urter. Og en utgang som har mer enn nok frukt til å balansere vinen. Dette er mye smak for lite penger. Jeg mener det er verdt å gå opp den femtilappen til Gran Reserva fra Reserva-nivå.