Postet: 28. januar 2018. Det må være ett av de mest treffende vinnavnene i vinens verden. Creation. En ny produsent ute i en avdal i Kapp-provinsen som startet bokstavelig talt på bar bakke for 15 år siden og som allerede burde få noen burgunderkonkurrenter til å blekne. Noe å sjekke ut, ja.

Jean-Claude og Carolyn Martin er drivkreftene bak Creation i Hemel-en-Aarde. Foto: Geir Salvesen 

Cape Town.

-Se her, sier Carolyn Martin. Og peker på bildene i boken. -Slik så det ut her da vi kom og forelsket oss i dette landskapet og denne dalen.

Nei, det så ikke noe særlig ut i 2002. Noen tørre bakker i en dal omgitt av fjell og med frisk havluft strømmende oppover fra Walker Bay. Hemel en Aarde Vallei – bokstavelig talt Himmel- og jord-dalen – ligger halvannen times bilkjøring øst for Cape Town. Og er ett av de nye fødestedene for kaldklima-viner i Kapp-provinsen. Men den gang var det en stor sjanse å ta. Nå kom både Carolyn og ektemannen, den sveitsisk-fødte vinmakeren Jean-Claude, fra vinøse familier, men det å skulle bygge opp et flott vinanlegg og skaffe arbeide til et 80-talls personer, og med sosiale goder til fattige, afrikanske landarbeidere, har vært et enormt sprang.

Inngangspartiet til eiendommen i Hemel-en-Aarde. Foto: Geir Salvesen

-I begynnelsen så vi med undring på enhver person som kom innom oss, som om vi nesten ikke kunne forstå det, sier Carolyn. Jeg sitter i restauranten som ligger i en bakke, omgitt av fjell, et lite vannreservoir – og vinmarker og modnende druer. Mange forskjellige slag. Jeg tror jeg tellet 15 forskjellige. Pluss et fullstappet restaurantlokale, selv om det bare er onsdag.

Her til Norge har bare Pinot Noir’en og Chardonnay’en nådd. Men det er en skokk av andre saker også. En Sauvignon Blanc som er en krysning mellom New Zealand og Sancerre stilmessig. Og en kanonlekker Chenin Blanc. Kjølig og slank. Den minner ikke så mye om Swartland-Chenin som har mer fedme, men har kanskje større likhet med de ettertraktede, mineralske, skrapede stilene oppe rundt Citrusdal 30-40 mil nord for Cape Town. Og det er mer. Semillon.

Hemmeligheten? It’s the terroir, stupid. Og denne vingården har ett av de eldste terroir’ene på jordkloden. 450 millioner år gammelt forvitret grunnfjell. Hevdes det. Carolyn varter i hvert fall opp med et knippe steiner på en tallerken som ser steingamle ut. Steinene, altså.

Her går det unna. Servitøren hos Creation håndterer mange glass Pinot på en gang. Foto: Geir Salvesen

Tre klasser. Estate, Reserve og Art of Creation, hvor sistnevnte skal være et kvalitetslokomotiv – men også med heftig prislapp. I Norge er det Estate Pinot Noir og Chardonnay som dominerer. Med den friske vinden fra Walker Bay, er det her lite igjen av de alkohol-oppblåste stilene som noe sørafrikansk Pinot og Chardonnay kan lide av. Vi er inne i druens kilde. I Pinot’en med rødbærs- og kirsebærmiks i aromabildet.

I Chardonnay’en med fersken og nøtter og bjerkesevje og en smak du kunne sverge på var en ekte hvit burgunder. I hvert fall i Reserve-varianten. Det gjenstår å se om disse kommer til Norge, ettersom prislappen trolig blir på burgundernivå. Men tiden vil vise.

Jean-Claude har en stor fordel fremfor mange andre sørafrikanske vinmakere: Som sveitser og oppvokst bare et par timer unna Bourgogne, vet han hvordan burgundere skal smake. Og med det han greier å få ut av forholdsvis unge druer nå, kan man bare lure hva som vil skje i fremtiden når vinstokkene får mer alder på seg.

Creation Pinot Noir. Foto: Vinmonopolet. 

3988201 Creation Pinot Noir 2015, Walker Bay, Sør-Afrika. Kr 259,-, Karakter: 6, Poeng: 88

Miks av bringebær, krydder og moreller/kirsebær med en lett pepperaktig finish. Moderat fatlagret vin som imponerer med delikat frukttone. All round-pinot.

7406001 Creation Chardonnay 2015, Walker Bay, Sør-Afrika. Kr 239,-, Karakter: 5+, Poeng: 87

Litt Meursault-stil over denne med nøtter, smør, krydder og fersken, grapefrukt i smaksbildet. Men også her er fatbruken moderat. Til gastronomi.