I svært mange år skjønte jeg ikke greia, lissom. Cornas. Uttales: korr-NASS. En trang og taggete vinstil fra Rhône som var vanskelig å ha i munnen hvis man ikke likte piggtråd. Men det var før, det.

Ukens vin: Dumien-Serrette Cornas Patou 2019

Cornas er en ansamling hus, men mest vinmarker. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

Cornas.

Vinene fra dette lille området på vestsiden av Rhône-elven er av noen blitt beskrevet som en krysning mellom Hermitage og Côte Rôtie. Det kommer an på øynene som ser og munnen som smaker. Men for å ta det mest basale først: Appellasjonen ble født i 1938, her lages det bare rødviner, og bare av Syrah-druen. Jordsmonnet her er granitt, noe det for så vidt er også videre oppover elven på vestsiden, f. eks i St.Joseph, som er en annen appellasjon, av langt mer varierende kvalitet, må sies. Det er denne granitten sammen med Syrah-druen som gir den spesielle, faste smaken.

Denne granitten videre oppover mot byen Tournon på vestsiden tar seg en avstikker under elven og treffer deler av Hermitage-åsen i øst. Slik at den vestligste biten av Hermitage – på østsiden – har granitt i seg, mens det aller østligste ikke har det.

Sånn er det. C’est compliqué, som man sier på fransk.

Cornas-markene ligger i en slags amfiteater-retning som hindrer den tøffe mistral-vinden i å rive så altfor hardt i vinstokkene. Her er de fotografert i oktober, 2021, etter at vinhøsten var over. Foto: Geir Salvesen

Man kan jo tenke at mørk, kompakt, mineral-påvirket Syrah lager strenge viner. Og det er jo riktig. Nettopp denne strengheten er det kanskje som har gjort at dette ikke er flasken du trekker opp foran peisen når du skal hygge deg med din partner og løsne på både det ene og det andre. Tungebåndet, f. eksempel. Men i likhet med mange andre strenge viner, de fleste, mildnes de med alderen. Og det er her magien kommer inn i bildet. De trenger egentlig 5-10 år i kjelleren, ofte nærmere 10. Og da skjer det at det utvikler seg velkjente lær- og tobakksaromaer, i passe dose, mens den mørke frukten stikker seg klart frem bak den stadig svakere barrieren av piggtråd-tanniner.

Mange produsenter har etter hvert spesialisert seg på å lage stadig bedre versjoner, hvor tanninpreget dempes og frukten blir klarere.

En konsentrert tøffing, denne Cornas’en fra Dumien-Serrette. Foto: Vinmonopolet.

13245501 Dumien-Serrette Cornas Patou 2019, Rhône, Frankrike. Kr 489,-, Karakter: 6, Poeng: 92

Mørk og kompakt, lukt av mørke bær, edelt treverk, plommer. Smak er fast, ung frukt, presis, med kompleks, konsentrert smak, tanninene er klart merkbare, men av den modne sorten. Bør i kjelleren i minst 5 år. Drikkes til: Rødt kjøtt, oksekjøtt, vilt (når den er moden). Bestillingsutvalget.

La Ravine AS

Her er noen andre som også er brukelige:

13366501 Christophe Pichon Allégorie Cornas 2019, Rhône, Frankrike. Kr 399,- Karakter: 6, Poeng: 90 poeng  

Kjølig, mørk, pepperaktig frukt med anistoner, lakris og litt fat. Men en absolutt herlig Cornas, er det. Modne bær, sødme i finish. Lakris, ja. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, spekemat, and, bbq/grillmat. 
Winemarket AS

13473001 Paul Jaboulet Cornas Domaine de Saint Pierre 2016, Rhône, Frankrike. Kr 559,90, Karakter: 5, Poeng: 90

Mørk, konsentrert, søtlig frukt, fortsatt på den unge siden, med streif av tanniner. Begynner å runde seg av. Passer til: Rødt kjøtt, storfe, storvilt.
Robert Prizelius AS