Postet: 30. juli 2018. Det finnes viner som er så uventet gode at man rett og slett bare må le i møtet med dem. Raats Original Chenin Blanc er en av dem.

Ukens vin: Raats Original Chenin Blanc 2016, Stellenbosch, Sør-Afrika.

Slik ser den ut, etiketten til Raats. Klassisk og understated. Foto: Geir Salvesen

Er det: En Super-Chablis? En steinete Chassagne-Montrachet? En Etna Bianco? Nei, det er en sør-afrikaner, faktisk. Fra Bruwer Raats i Stellenbosch.

Dette er en vin som har en så høy kvalitet at den fortjener et langt større publikum. Det er i øyeblikket mange gode Chenin Blanc-viner fra Sør-Afrika – og Loiredalen. Men det er få med den mineralske snerten og intensiteten og balansen som gjør at tankene allikevel kan streife innom Bourgogne og en kjølig Chardonnay derfra.

-Wow, den var god, sier folk etter det første møtet med denne vinen. -Men hva er det? De fleste gjetter blindt på en burgunder slik som en burgunder skal smake. Altså uten så mye fatpreg. Den har ikke kysset innsiden av et eikefat i det hele tatt, men storebror-vinen fra samme produsent har fat.

Jeg har kjent til denne produsenten i en årrekke, både på grunn av Chenin Blanc, men også fordi Raats opptil i dag har laget Sør Afrikas beste Cabernet Franc. Nå er konkurransen blitt utvidet på det feltet. Men også på hvitvinssiden ligger han fortsatt i smakstoppen, selv om han også her har fått heftig konkurranse.

Voksestedet for disse druene ligger på høydedragene vest av den koselige, lille Stellenbosch. Her er det mye sol, men også godt med vind, kjølende vind fra enorme False Bay som ligger bare noe kilometer mot sør. Jordsmonnet er kalkstein, sandstein, noe som vanligvis er bra for Chardonnay – men også åpenbart for Chenin Blanc som sørafrikanerne har gjort til sin utstillingsdrue. I tillegg er det innslag av granitt i jordsmonnet.

Druene kommer fra 35 år gamle vinstokker, bare håndhøstede.

Er dette så den beste hvitvinen på Polet under 200 kroner? Det kan faktisk være slik, men jeg har ikke smakt alle så jeg lar spørsmålstegnet stå. Sjekk selv.

Raats Original. Foto: Vinmonopolets nettside.

5072501 Raats Original Chenin Blanc 2016, Stellenbosch, Sør-Afrika. Kr 199,90, Karakter: 6, Poeng: 88. Bestillingsutvalget.

En rasehest av en Chenin Blanc. Den har det lille plommegenet, som mange Chenin-viner herfra har, men det er fint balansert med hvite blomster, sitrus og en klar mineralitet i smaken – som også har en svært lang finish. En ekstremt presis vinstil, her. Passer til fisk, skalldyr, gastronomi, sushi og nigiri.

Importør: Vinarius AS