Postet: 3. november 2017. På tide å smake litt av spanjolenes vinrevolusjon? Yecla kan være yecla godt. Og ikke dyrt. Faktisk vanvittig billig.

Gamle buskvinstokker hos Barahonda. Foto: Produsenten.

 

Ukens vin: Barahonda Carro Organic Monastrell 2016, Yecla, Spania. Kr 126,90

Man skal vel ha ganske god peiling på spanske vinområder, hvis man umiddelbart kan plukke ut Yecla i Murcia-provinsen. Men tenk det sørøstlige hjørnet av Spania, midtveis mellom den store, spanske høysletten og Middelhavet. Et annet navn på regionen er Altiplano.

Her trives Monastrell-druen, som regnes som den innfødte druetypen. Det er jo ikke akkurat Spanias mest kjente produkt, men er blitt stadig mer aktuell ettersom den spanske vinrevolusjonen har feid over landet og dyrket frem veldig fine, moderne og saftige vinstiler.

Monastrell er det samme som sørfranske Mourvedre, en drue som trenger mye varme. At den ikke får for mye varme her i varmen i det indre Spania skyldes høyden over havet – ca 800 meter – og det kalkholdige jordsmonnet som sørger for kjølig stil på druene.

Her er vinproduksjonsanlegget til Barahonda. Foto: Produsenten.

Kompakte klaser, små runde bær og tykt skinn som gir mørk farge på vinen. Det er noen av de ytre kjennetegnene. Det fine med Monastrellvinene er både kvaliteten – og prisen. Prisen er lav.

Den amerikanske vinguruen Robert Parker har gitt denne vinen 90 poeng. Det er litt voldsomt, for hva skal man da gi en Ch. Latour 1953? 110 poeng? Men det er liten tvil om at dette er en skikkelig kvalitetsvin. Full av energi og konsentrasjon.

Mye av kvaliteten kommer fra alderen på vinstokkene som kan være over 100 år gamle.

Barahonda over hele 600 hektar vinmark, hvorav 150 er i eget eie. Det er veldig mye. Eiendommen blir drevet av Candelafamilien, som har vingårdsaner tilbake til 1850-tallet.

Barahonda Carro Organic Monastrell 2015. Foto: Geir Salvesen

2851501 Barahonda Carro Organic Monastrell 2016, Yecla, Spania. Kr 126,90, Karakter: 6, Poeng: 86

Mørk, intens, saftig bærfrukt med fioler som dominerer duftbildet, kan minne litt om en Barbera på smak. Mørke bær, solbær og bjørnebær, og en flott liten sødme i finish. 14 volumprosent alkohol. Super billigvin. Er all-round vin som kan brukes til alt fra tapas, til italiensk mat. Prøv den også til Bacalao.