Etter julens utskeielser er det på tide å roe det ned litt ved inngangen til det nye året. Den «norske» vingården i Chile har rimelige og gode rødviner å by på. Odfjell Armador, heter en av dem.

Ukens vin: Odfjell Armador Cabernet Sauvignon 2019, Maipo, Chile.

Kjekk på kjøkkenbenken i kjanuar. Odfjell Armador Cabernet. Foto: Geir Salvesen

Hvis du kjører fra Santiago, hovedstaden i Chile, og sørover mot Stillehavet, ligger den brede og fredelige Maipodalen der med vingårder og hus for gårdsarbeidere. De lave, steinete fjellryggene, den klare, blå himmelen, det irrgrønne løvet i de snorrette radene av vinstokker – utstråler ro. Det var her den norske rederen og gründeren Dan Odfjell fikk kjøpt land billig i regi av Chiles daværende militærdiktator Augusto Pinochet. Først var det en fruktfarm, så ble det satset på druer og i dag er Odfjell Vineyards en betydelig produsent i området.

Dan Odfjell kjøpte land i Maipo på 80-tallet. Her med en av fjordingene som er blitt gårdens varemerke. Foto: Geir Salvesen

I dag rangeres Chile som nummer ni av verdens største vinproduserende land, og i Norge har salget av chilenske viner økt, også sett i forhold til andre vinland og ligger nå på en 4.-plass på salgsstatistikkene det første halvåret i 2020. Tallene totalt fra 2020 er ikke klare ennå. Men det er altså en stadig økende interesse etter den lange salgsduppen som kom etter landets popularitet på 1990-tallet.

Chile er utrolig langstrakt, med vinproduksjon mellom 30. – 40. sørlige breddegrad. Dette medfører at Chile har en stor variasjon av forskjellige jordsmonn og klimaer. Central Valley omfatter flere av de viktigste vinområdene, og er beskyttet av Andesfjellene i øst og en åskjede mellom vinmarkene og Stillehavet i vest. De nordlige og sørlige dalene representerer rake motsetninger, med den ekstremt tørre Atacama-ørkenen i nord og de mektige isbreene i sør.

De klart viktigste faktorene for klimaet i vinområdene er nærheten til Stillehavet på den ene siden og høyden over havet på den andre siden, når man nærmer seg Andesfjellene. Både Stillehavet og Andesfjellene bidrar med kjølende vinder som forlenger vekstperioden for vindruene, noe som igjen gir økt smakskonsentrasjon på druene.

Kuhorn som blir nedgravd med kumøkk i vingården er en del av den biodynamiske druedyrkingen hos Odfjell. Dette er noen av hornene som brukes. Foto: Geir Salvesen

Druedyrkerne i Chile har gode rammebetingelser, stabilt klima, svært lite plantesykdommer og dermed lite behov for sprøytemidler. Ett av Odfjells satsingsområder har vært å gå enda lenger med selve druedyrkingen og satse på biodynamisk dyrking. Bernt Daniel Odfjell, som nå driver vindelen av familiefirmaet, er selv en heftig tilhenger av homeopatiske sprøytemidler, høsting og tapping i de korrekte månefasene, nedgraving av kuhorn med gjødsel i vingårdene og alle de andre detaljene som gjør dette også til et tros-system i tillegg til noe praktisk.

Odfjell-anlegget i Maipo, Chile. Foto: Geir Salvesen

Odfjell har mange forskjellige druetyper, blant annet Carmenère som på en måte er blitt Chiles adopterte hoveddrue. Den litt rustikke tanninstrukturen er rundet av med årene og vinene er blitt langt mer interessante.

Så er Chile også kjent for sine såkalte monotypeviner. Altså 100 prosent av en drue i vinen. Også for Cabernet Sauvignon, som i Bordeaux går inn i en blanding med flere druer, men som i Chile er blitt populær med en saftig, solbærpreget frukt. Det er nok også image-utfordringen prøvd med norske ganer at det lett blir noe endimensjonalt over dem. Men en ærlig munnfull blir det, og til lettere mat som passer nå når det skal være ørlite smalhans etter julen. Tenk på kylling, svinekoteletter, pasta og slike ting som matfølge.

Bernt Daniel Odfjell er hellig overbevist om at biodynamisk dyrking av druene er akkurat det som skal til for at deres viner skal få et løft. Og helt sikker er han på at naturen har godt av det. Foto: Geir Salvesen

3438701
Armador Cabernet Sauvignon 2019, Maipo, Chile 

Tett rødfarge med fiolett kant, saftig og søt på duft, mest solbær og mørke bjørnebær. I smaken også solbær, urter, et hint av lakris og fruktsødme, integrerte tanniner som kommer pent helt i finish. 14 volumprosent alkohol gir fylde og kraft. Prisgunstig vin. Passer til: Bbq/grillmat, pizza / pasta, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, ost, lam og sau. 144,90 kr (basis) 82 poeng (terningkast 5)
Symposium Wines AS