Billig og billg, fru Blom. Men her har du i hvert fall en knakende god og ikke overeiket hvit burgunder med en pen prislapp. Det er da noe.

Ukens vin: Jaeger-Defaix Rully 1er Cru Les Cloux 2016

Helene Jaeger-Defaix driver Rully-gården med samme navn. Foto: Produsenten

En av mine store aha-opplevelser i vinens verden hadde med en Rully-vin å gjøre. Altså denne nærmest ukjente vinlandslandsbyen som lå der med sine viner som en bortgjemt attgløyme. Overskygget av sine berømte naboer lengre mot nord. Men da en gammel, hvit Rully kom på bordet i løpet av en lunsj i landsbyen tidlig på 1990-tallet, var overraskelsen stor. Dette var virkelig edle dråper. Terroirpreg. Og prisene var helt i kjelleren.

Det er de for så vidt fortsatt, selv om kjelleren har steget noen etasjer i dette området.

Rully ligger i det såkalte Côte Chalonnaise-distriktet nær byen Chalon og har 330 hektar vinmarker. 220 hektar hvite viner og 110 hektar røde viner. Totalt er ca 100 hektar kategorisert som 1.er Cru-marker.

Ett av mange talenter i dette området er Jaeger-Defaix, som drives av Helene Jaeger-Defaix. Hun overtok virksomheten i 2005, men eiendommen har aner tilbake til 1600-tallet. Hennes oldefar, Henri Niepke, var en av de store i landsbyen tidlig på 1900-tallet og var instrumental i å få Rully plassert i det franske AOC-systemet på 1930-tallet.

Eiendommen satser mest på hvitvin, men har også begynt med rødvin, selvsagt basert på Pinot Noir.

Clous-vinmarken er mot toppen av en bakke, med leire og kalkstein som grunnlag. Vinen er både fatgjæret og fatlagret, 18 måneder på stort sett brukte fat, før en lett filtrering.

Hvorfor er så ikke Rully mer ettertraktet enn f. Eks de dyre i nord? Chassagne, Puligny, Meursault?

Fordi det smaker litt mindre at dem. Det er mindre trøkk. Men det er en fin presisjon. Og når det er mindre fatpreg, trer også terroirpreget og mineraliteten bedre frem. Som i ukens vin. Som nå er kommet i den krispe 2016-årgangen.

Jaeger-Defaix Rully. Foto: Vinmonopolet

9137701 Jaeger-Defaix Rully 1er Cru Les Cloux 2016, Burgund, Frankrike . Kr 279,-, Karakter: 6, 88 poeng

Mye smak i denne, også noe fat og krydder lar seg oppdage, Melon, sitrus, sitronskall. Avslutter med mineralitet. Veldig ren og pen i finish. Glimrende. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. Bestillingsutvalget.  
Vinarius AS